top of page
מידע מקצועי - חוקי עידוד

 פחת מואץ בתקופת הקורונה - הוראת שעה

יוסי ירון, רו"ח (MBA), נובמבר 2020

 

פחת מואץ בתקופת הקורונה- הוראת שעה

 

ביום 15/11/2020 פורסמו תקנות מס הכנסה (פחת מואץ בתקופת ההתמודדות עם נגיף הקורונה)(הוראת שעה), התשפ"א-2020 (להלן – התקנות). התקנות מהוות נדבך נוסף במסגרת מאמצי הממשלה לסייע לעסקים בהתמודדות עם השלכותיו הכלכליות של משבר הקורונה.

התקנות חלות על כלל העוסקים במשק וקובעות כי נישום שרכש במהלך התקופה הקובעת (1/9/2020 - 30/6/2021) ציוד המופעל בישראל ומשמש במישרין בפעילותו, יהיה רשאי לבקש לגבי הציוד שרכש פחת בשיעור כפול משיעור הפחת החל לגביו על פי הוראות כל דין.

הציוד לגביו חלות התקנות – לרבות מכונות ורכב עבודה כהגדרתו בפקודת התעבורה, שאינו משאית, ולמעט נכס בלתי מוחשי, ובלבד שהתקיימו לגביו שלושת אלה:

  1. יום רכישתו הוא בתקופה הקובעת, קרי 1/9/2020 – 30/6/2021.

  2. הוא החל לשמש בישראל בייצור הכנסה בתוך שלושה חודשים מיום רכישתו או עד 30/6/21, לפי המאוחר מביניהם; ולגבי ציוד מסוג שאינו ניתן להפעלה בתוך שלושה חודשים מיום רכישתו או לגבי ציוד ששימש במפעל תעשייתי, כהגדרתו בסעיף 51 לחוק לעידוד השקעות הון, בתוך תשעה חודשים מיום רכישתו, והכל לפי המאוחר מביניהם. 

  3. הוא מופעל בישראל (לרבות האזור, כהגדרתו בסעיף 3א לפקודה).

האמור לעיל יחול רק אם הציוד שימש בייצור הכנסה בידי הנישום בפעילותו בישראל בכל התקופה שתחילה במועד שבו החל השימוש בציוד וסיומה בתום שנת המס שבשלה נתבע פחת לפי התקנות, לפחות.

אם בחר הנישום בניכוי פחת כאמור בתקנות, תחול בחירתו על כל הציוד שנרכש בתקופה הקובעת שבעדו רשאי הנישום לתבוע פחת כאמור בתקנות.

עוד נקבע כי סך כל הפחת שיינתן לציוד, לפי הוראות כל דין, לא יעלה על מחירו המקורי.  

הנישום נדרש להציג אישור מאת מייצג, כמשמעותו בסעיף 236 לפקודה, על התקיימות התנאים המזכים בפחת כאמור בתקנות.    

התקנות קובעות מספר מקרים בהם לא יחולו הוראות התקנות, כמפורט להלן:

  1. התקנות לא יחולו על ציוד שרכש הנישום באחת מאלה:

  • רכישה מקרוב (כהגדרתו בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה).

  • רכישה בלא תמורה.

  • רכישה לפי סעיף 85 לפקודה.

  • רכישה שחלו עליה הוראות חלק ה2 לפקודה.

  2. אם הנישום מכר לקרוב את הציוד לאחר שתבע לגביו פחת על פי התקנות, בתוך ארבע שנים מיום רכישתו – המחיר המקורי של הציוד בידי 

      הרוכש הקרוב יהיה אפס.   

  3. התקנות לא יחולו על נישום שקיבל זכות נפט כהגדרתו בחוק מיסוי רווחים ממשאבי טבע, התשע"א-2011, זיכיון או זיכיון משנה מהמדינה,

      לגבי ציוד המשמש לצורך הפעילות שבעדה קיבל את זכות הנפט, הזיכיון או זיכיון המשנה. 

 

הערות

  • התקנות קובעות פחת בשיעור כפול משיעור הפחת החל על פי הוראות כל דין. על כן, נישום שזכאי לפחת מואץ על פי הוראת דין אחר, כגון פחת מואץ לפי הוראות החוק לעידוד השקעות הון, יהיה זכאי לפחת בשיעור כפול מסך כל הפחת המואץ לפי החוק לעידוד השקעות הון.

  • התקנות חלות על כלל העוסקים במשק.

לשם השוואה, תקנות פחת מואץ הקודמות אשר נקבעו בשנת 2008 [1], חלו על נישום שעיקר פעילותו הייתה פעילות מזכה ועיקר הכנסתו, שאינה הכנסה ממכירת נכס או ממכירת זכות במקרקעין או ממכירת זכות באיגוד מקרקעין, הייתה הכנסה מפעילות מזכה. פעילות מזכה בתקנות הקודמות כללה פעילות ייצור בישראל בכל אחד מתחומי התעשיה (לרבות ייצור מוצרי תוכנה ופיתוח), חקלאות, בנייה והפעלת בית מלון בישראל.

  • התקנות קובעות, בין היתר, כי יום רכישת הציוד חל בתקופה הקובעת (1/9/2020 – 30/6/2021). הגדרת "יום רכישה" בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה: "היום שבו, בדרך כשלהי, הגיע הנכס לידי הנישום או שהנישום נעשה זכאי לו, לפי המוקדם;...".

נשאלת השאלה מהו המועד שבו הנישום נעשה זכאי לנכס? ניתן לטעון כי מועד הזכאות חל במועד שבו מתקיימים שני אלה:

  1. הנישום חתם על הסכם רכישה מחייב לגבי הנכס וזאת גם אם הנכס טרם נמסר לנישום והוא עדיין בידי הספק (נרכש על ידי הספק ו/או יוצר על ידו).

  2. הסיכונים והתשואות הגלומים בנכס הועברו לנישום.   

      בכל מקרה, התקנות קובעות כי הנכס יחל לשמש בייצור הכנסה בתוך התקופה הקבועה בפסקה (2) להגדרת "ציוד".

[1] תקנות מס הכנסה (פחת מואץ לציוד המשמש בפעילות מזכה) (הוראת שעה), התשס"ח-2008.

המסגר 42 תל אביב, טלפון: 077-7500203, נייד: 050-6210107

דוא"ל: yaronycpa@gmail.com 

כל הזכויות שמורות למשרד מיסים ותמריצים © 2014 

bottom of page