top of page

 חוק האנג'לים (הישן)

בעמוד זה מתואר חוק האנג'לים שחל על השקעות מזכות שבוצעו עד ליום 31/12/2019

טל': 077-7500203 

נייד: 050-6210107

רקע כללי

השקעות בחברות עתירות ידע ישראליות המצויות בשלב הראשוני של פעילות המחקר והפיתוח (שלב ה- Seed) נושאות סיכון גבוה מאוד למשקיע ובמקרים רבים אף יורדות לטמיון. חברות כאמור נתקלות בקשיים בגיוס משקיעים, ובשנים האחרונות ניכרת מגמת ירידה בהשקעות בחברות אלה. ירידה זו נובעת, בין השאר, ממעבר של קרנות ההון סיכון להשקעה בחברות בשלבים מתקדמים יותר. במטרה להגדיל את מקורות המימון לחברות צעירות כאמור בדרך של הגדלת היקף ההשקעות בהן, עלה הצורך לתמרץ משקיעים פוטנציאליים לבחור בחברות אלה כאפיק השקעה באמצעות הוזלת עלות ההשקעה.

 

ההטבה ויתרונותיה

התרת עלות ההשקעה של יחיד או של שותפות בין יחידים במניות "חברת מטרה" או "חברה מתחילה" כהוצאה כנגד הכנסה מכל מקור, במשך "תקופת ההטבה".

להטבה זו יתרונות משמעותיים ובהם הקדמת עיתוי ההכרה בעלות ההשקעה והשגת מגן המס המאפשר למשקיע לנכות את עלות ההשקעה כנגד הכנסות החייבות במס בשיעור שולי.

ללא ההטבה, המשקיע מקבל את עלות ההשקעה רק בעת מימוש המניות בחישוב רווח הון החייב במס בשיעור של 25% - 30% או בחישוב הפסד הון. המרת עלות ההשקעה במניות להוצאה הניתנת לניכוי כנגד כל מקור הכנסה מאפשרת למשקיע לנכות את השקעתו, כבר במועד ההשקעה, כנגד הכנסות החייבות במס בשיעור שולי גבוה כגון הכנסות ממשכורת, דמי ניהול וכיו"ב.    

 

תנאים

סכום השקעה מזכה במניות של חברת מטרה או חברה מתחילה, עד לגובה של 5 מיליון ₪ (להלן – סכום ההשקעה המרבי), יותר למשקיע ניכויו מכלל הכנסתו בשנת המס, במשך תקופת ההטבה, בכפוף לכל התנאים הבאים:

  1. מועד ההשקעה חל, לגבי חברת מטרה – בתקופה שמיום 1/1/2011 עד יום 31/12/2019, ולגבי חברה מתחילה – בתקופה שמיום 1/1/2016 עד יום 31/12/2019.

  2. המשקיע החזיק במניות שהוקצו לו בתמורה להשקעתו המזכה בחברת מטרה או בחברה מתחילה במשך כל תקופת ההטבה. אם המשקיע הוא שותפות של יחידים – השותפים לא שינוי את חלקם בשותפות במשך כל תקופת ההטבה.

  3. הימנעות ממס או הפחתת מס בלתי נאותות אינן בין המטרות העיקריות של ההשקעה.

 

נקבעו תנאים והגדרות לחברת מטרה, חברה מתחילה, משקיע, תקופת ההטבה וכיו"ב. כמו כן נקבעו דרישות לקבלת אישורי רשות המו"פ בנוגע לפעילות המחקר והפיתוח שמבצעת החברה.

 

מה בין "חברת מטרה" לבין "חברה מתחילה"?

החל משנת 2011 הוחל חוק האנג'לים לגבי השקעה מזכה בחברת מטרה. ניסיון העבר מלמד כי נעשה שימוש מועט בהטבת המס שמעניק החוק למשקיעים בחברת מטרה. זאת בין היתר בעקבות חוסר הוודאות למשקיעים בחברת מטרה שכן ההחלטה אם השקעה מסוימת אכן מזכה בהטבת המס עומדת בספק עד לאחר שלוש שנים מיום ביצוע ההשקעה. כמו כן אחד מהתנאים בהגדרת חברת מטרה קובע מגבלה על היקף הכנסות החברה ביחס להוצאות המחקר והפיתוח במהלך השנה שבה שולם סכום ההשקעה והשנה שלאחריה, שמעבר לו החברה כבר לא תזכה את משקיעיה בהטבה שמעניק החוק. תנאי זה מהווה תמריץ שלילי בעבור החברה להרחיב את פעילותה.

לאור השימוש המועט והקשיים הכרוכים בקבלת ההטבה בגין השקעה בחברת מטרה, הוסף מסלול חדש וחלופי למסלול הקיים, אשר יעניק את אותה הטבת המס למשקיעים בחברה מתחילה החל משנת 2016 ועל פי אמות מידה מיוחדות שנקבעו באותו מסלול. בשונה ממסלול ההטבה על השקעה בחברת מטרה, חלק מהתנאים החלים על חברה מתחילה הם פשוטים יחסית לבחינה וידועים בעת ההשקעה.   

 

החל משנת 2016, שני המסלולים הם חלופיים אחד לשני.

 

חברת מטרה

חברת מטרה היא חברה שהתאגדה בישראל ושהשליטה על עסקיה וניהולם מופעלים בישראל, שהתקיימו לגביה ולגבי ההשקעה המזכה בה כל אלה:

  1. במהלך כל תקופת ההטבה לא רשום נייר ערך כשלהו שלה למסחר בבורסה.

  2. לפחות 75% מסכום ההשקעה של המשקיע בחברה, אשר בשלו הוקצו לו מניות בה, משמשים להוצאות מחקר ופיתוח, לא יאוחר מתום תקופת ההטבה.

  3. לפחות 75% מהוצאות המחקר והפיתוח שהוציאה החברה במהלך תקופת ההטבה הוצאו בישראל.

  4. בכל אחת משתי שנות המס הראשונות של תקופת ההטבה, הכנסות החברה לא עלו על 50% מהוצאות המחקר והפיתוח שהוצאו על ידה.

  5. במהלך כל תקופת ההטבה, הקניין הרוחני (IPׂ) הינו בבעלות החברה.

  6. בכל אחת משנות המס של תקופת ההטבה, או עד וכולל שנת המס שבה התקיים תנאי ייחוס המו"פ למשקיע כאמור בפסקה (2) לעיל, לפי המוקדם – הוצאות המחקר והפיתוח של החברה מהוות 70% לפחות מכלל הוצאות החברה.

 

לצורך בחינת התנאים הקבועים בהגדרת חברת מטרה, נדרשת החברה לקבל את אישורי רשות המו"פ לגבי סכום הוצאות המחקר והפיתוח שהוצא על ידה בכל שנה בתקופת ההטבה. 

 

הפרת אחד או יותר מהתנאים החלים על חברת מטרה או על ידי המשקיע עשויה להביא לשלילת ההטבה למשקיע.

 

חברה מתחילה

חברה מתחילה היא חברה שהתאגדה בישראל ושהשליטה על עסקיה וניהולם מופעלים בישראל, שמתקיימים לגביה כל אלה:

1.  במועד ההשקעה טרם חלפו המועדים הקבועים להלן, לפי העניין:

     א. 48 חודשים מיום התאגדות החברה, ואם היא פועלת באזור פיתוח א', כאמור בחלק א' לתוספת השנייה בחוק                    לעידוד השקעות הון – 60 חודשים מהיום האמור.

     ב. קיבלה החברה סיוע במסגרת מסלול שמפעילה רשות המו"פ, שהממונה על התקציבים במשרד האוצר ומנהל רשות          המיסים אישרו כי הוא מיועד לחברות מתחילות – 12 חודשים מתום תקופת הסיוע במסגרת המסלול האמור, או אחד          המועדים כאמור בפסקת משנה א', לפי העניין, לפי המאוחר.

 

2.  היקף המכירות הכולל של החברה מיום התאגדותה עד למועד ההשקעה לא עלה על 4.5 מיליון שקלים חדשים, והיקף        המכירות בכל אחת משנות המס שקדמו למועד ההשקעה לא עלה על 2 מיליון שקלים חדשים; לעניין זה יראו חלק              משנת מס כשנת מס.

 

3.  סך כל הוצאות החברה מיום התאגדותה עד למועד ההשקעה לא עלה על 12 מיליון שקלים חדשים, וסך כל הוצאותיה          בכל אחת משנות המס שקדמו למועד ההשקעה לא עלה על 3 מיליון שקלים חדשים; לעניין זה יראו חלק משנת מס            כשנת מס.

 

4.  היקף ההשקעות בחברה וההלוואות שניתנו לה מיום התאגדותה עד למועד ההשקעה, ובכלל זה סכום ההשקעה                המזכה, אינו עולה על 12 מיליון שקלים חדשים.

 

5.  רואה החשבון של החברה אישר כי מתקיימים בחברה, במועד ההשקעה, התנאים שבפסקאות 1 עד 4.

 

6.  עד מועד ההשקעה התקבל אישור רשות המו"פ לאותה שנת מס, כי מתקיימים בחברה מספר תנאים לגבי סך ההוצאות      והוצאות המחקר והפיתוח שהוציאה החברה ולגבי הבעלות במוצר שבפיתוח.

 

חברה מתחילה נדרשת להמצאת אישורי רשות המו"פ לגבי הוצאות המחקר והפיתוח בכל שנה בתקופת ההטבה ולאחר שנתיים מתום תקופת ההטבה (זאת בנוסף לאישור הנדרש כאמור בפסקה 6 להגדרת חברה מתחילה).

 

הפרת אחד או יותר מהתנאים הנבחנים על ידי רשות המו"פ עשויה להביא לסנקציה על החברה המתחילה.

 

 

משרדנו מתמחה בהטבות על פי חוק האנג'לים. מייסד המשרד, רואה החשבון יוסי ירון, היה ממקימי מחלקת חוקי העידוד ברשות המיסים וכיהן כמנהל תחום חוקי עידוד. במסגרת תפקידו היה שותף בהליכי החקיקה, בקביעת מדיניות בנושא והנפיק מאות רבות של אישורים והחלטות מיסוי ("רולינג") בנושא הטבות המס.  

bottom of page