top of page
מפעל מועדף הטבות מס

טל': 077-7500203 

נייד: 050-6210107

מפעל טכנולוגי מועדף - הטבות מס

 

 

בשנת 2017 נקבע בחוק לעידוד השקעות הון מסלול הטבות מס חדש – מפעל טכנולוגי מועדף.

מסלול ההטבות הקודם – מסלול המפעל המועדף – ממשיך לחול, אולם עבר גם הוא מספר שינויים משמעותיים. 

מטרתו של התיקון היא לעודד פעילויות של מחקר ופיתוח בישראל, הבאת קניין רוחני טכנולוגי למדינה וכן להתאים את החוק לתעשיות עתירות ידע בהתחשב בכללים שאומצו לאחרונה בידי ארגון ה- OECD בעניין מבנה הטבות המס על תעשייה עתירת ידע (מיסוי קניין רוחני).

הטבלה שלהלן מפרטת את שיעורי המס המופחתים החלים במסלולי ההטבות השונים על פי החוק לאחר התיקון:

 

 

 

 

 

 

 

 

הערות לטבלה:

(1) דיבידנד בין חברות ישראליות אינו חייב במס.

(2) דיבידנד שתחלק חברה ישראלית בעלת המפעל הטכנולוגי לחברה תושבת חוץ כאשר לפחות 90% ממניותיה של החברה הישראלית מוחזקים על ידי חברות תושבות חוץ.

(3) נקבע בתיקון כהוראת שעה: דיבידנד שמחלקת חברה בעלת מפעל מועדף מיוחד לחברת אם תושבת חוץ המחזיקה במלוא מניותיה של החברה המחלקת ובתנאי שהתקבל אישור מנהלים בתקופה שמיום 1/1/2017 ועד ליום 31/12/2019.

(4) רווח הון ממכירת נכס לא מוחשי מוטב (מכירת הקניין הרוחני הגלום בטכנולוגיה) לחברה קשורה תושבת חוץ, ובלבד שהנכס נרכש מחברה תושבת חוץ בעלות של 200 מיליון ש"ח לפחות לאחר יום תחילתו של התיקון (לאחר 1/1/2017) והתקבל אישור מאת הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית. לעניין זה, רווח הון הוא החלק מרווח ההון הנובע ממחקר ופיתוח בישראל בהתאם לכללים שנקבעו במסגרת התיקון.

(5) רווח הון ממכירת נכס לא מוחשי מוטב לחברה קשורה תושבת חוץ, ובלבד שהנכס נרכש מחברה תושבת חוץ או פותח לראשונה על ידי המפעל לאחר יום תחילתו של התיקון (לאחר יום 1/1/2017) והתקבל אישור מאת הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית. לעניין זה, רווח הון הוא החלק מרווח ההון הנובע ממחקר ופיתוח בישראל בהתאם לכללים שנקבעו במסגרת התיקון.

 

מה כולל מסלול המפעל הטכנולוגי המועדף?

התיקון קבע מספר תנאים והגדרות בהם נדרש לעמוד על מנת להיחשב למפעל טכנולוגי מועדף, יחד עם כללים מורכבים שאומצו מכללי ארגון ה- OECD שמטרתם לכמת את היקף ההטבות להם זכאית החברה. כל חברה נדרשת לתכנן את יכולתה לעמוד בתנאים ובהגדרות שנקבעו ולתכנן את עמידתה בכללים שנקבעו על מנת שתוכל למקסם את היקף זכאותה להטבות. בנוסף, התיקון קבע דרישות תיעוד שונות אותן החברה חייבת להכין על מנת שתוכל לדרוש את ההטבות.

לסיכום: נקבעו תנאים והגדרות + נקבעו כללים + נקבעו דרישות תיעוד!

 

כל חברה חייבת לתכנן ולהיערך מראש, לא רק לצורך עמידה בתנאים ובהגדרות אשר חלקם צופים פני עתיד, אלא גם על מנת למקסם את היקף ההטבות לאור הכללים שאומצו מכללי ארגון ה- OECD.

בנוסף, דרישות התיעוד השונות הן דרישות שנקבעו מפורשות בחוק ואי הכנת התיעוד הנדרש תשלול באופן אוטומטי את הזכאות להטבות. 

מהו מפעל טכנולוגי מועדף?

בכדי להיחשב מפעל טכנולוגי מועדף נדרש לעמוד במספר תנאים מצטברים וכן ליישם כללים מהותיים שנקבעו בתקנות במטרה לכמת את היקף הזכאות להטבות:

  1. הוצאות המחקר והפיתוח (להלן - הוצאות המו"פ) של המפעל, בשלוש השנים שקדמו לשנת המס, היו בשיעור של 7% לפחות מסך הכנסות החברה בשנים כאמור, בחישוב ממוצע, או שהן עלו על 75 מיליון ₪ בשנה.

  2. בחברה בעלת המפעל התקיים אחד או יותר מאלה:

א. עובדי מו"פ – לפחות 20% מעובדי החברה הם עובדי מו"פ אשר מלוא שכרם שולם ונרשם בדוחות הכספיים כהוצאות מו"פ, או שהיא מעסיקה לפחות 200 עובדי מו"פ.

ב. קרן הון סיכון השקיעה בחברה 8 מיליון ₪ לפחות, והחברה לא שינתה את תחום עיסוקה לאחר מועד ההשקעה.

ג. הכנסות החברה בשלוש שנים הקודמות לשנת המס עלו ב-25% או יותר בממוצע ביחס לשנת המס שקדמה להן, ובלבד שמחזור עסקאות החברה בשנת המס ובכל אחת משלוש השנים שקדמו לה היה 10 מיליון ₪ או יותר.

ד. מספר העובדים בחברה בשלוש שנים הקודמות לשנת המס גדל ב-25% או יותר בממוצע ביחס לשנת המס שקדמה להן, ובלבד שבשנת המס ובכל אחת משלוש השנים שקדמו לה החברה העסיקה 50 עובדים לפחות.

   3. סך ההכנסות בשנת המס של הקבוצה עמה נמנית החברה בעלת המפעל נמוך מ- 10 מיליארד ₪.

   4. המפעל הוא "מפעל בר תחרות" הידוע גם כתנאי הייצוא.  

חברה שלא מקיימת את תנאים מספר (1) ו/או (2) - יכולה לפנות לרשות החדשנות לצורך קבלת אישור על היותה מפעל טכנולוגי שמקדם חדשנות טכנולוגית ו/או מייצר בטכנולוגיות מתקדמות תוך שימוש בתוכנה, פטנטים וכד'. 

מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד הוא מפעל שהתקיימו בו כל התנאים שפורטו לגבי "מפעל טכנולוגי מועדף", למעט התנאי של סך ההכנסות בשנת המס – כלומר, במפעל טכנולוגי מועדף מיוחד נדרש כי סך ההכנסות בשנת המס של הקבוצה עמה נמנית החברה בעלת המפעל הוא לפחות 10 מיליארד ₪.
 

המנגנון שנקבע בחוק לקביעת היקף ההכנסה החייבת אשר זכאית להטבת המס: 
נכס לא מוחשי מוטב

מפעל טכנולוגי מועדף זכאי לקבל את הטבת המס על חלק מהכנסתו החייבת שנובע מהמרכיב הטכנולוגי אותו הוא מפתח. המרכיב הטכנולוגי מוגדר כ"נכס לא מוחשי מוטב" וכולל תוכנה, פטנטים ונכסים טכנולוגיים אחרים המפורטים בחוק כרשימה סגורה.

 

לצורך כימות היקף ההטבות להן זכאי מפעל טכנולוגי מועדף, יש לבצע מיפוי ותכנון של מספר גורמים:

  • לזהות ולכמת את ההכנסה הטכנולוגית והרווח שמקורם בנכסים הלא מוחשיים המוטבים (תוכנה, פטנטים וכו') של המפעל, וזאת לגבי כל נכס לא מוחשי מוטב בנפרד (הכלל), או במקרים מסוימים שנקבעו בחוק, פר מוצר או פר קבוצת מוצרים (החריג לכלל). על מנת לזהות את הרווח כאמור, נדרש לנהל את ההכנסות ואת ההוצאות ועלויות המו"פ המצטברות, פר נכס לא מוחשי מוטב, או במקרים מסוימים פר מוצר או קבוצת מוצרים.

  • לנטרל חלק מהרווח אשר נובע מפעילות הייצור של המפעל. הנטרול מבוצע על פי ההוראות המפורטות בכללים. הרווח המיוחס לפעילות הייצור לא זכאי להטבות מסלול המפעל הטכנולוגי, אולם עשוי להיות זכאי להטבות המס הקבועות במסלול המפעל המועדף.

  • לזהות, לכמת ובמידת הצורך לנטרל מהרווח את החלק שנובע מהתרומה של נכסים לא מוחשיים שיווקיים, כגון מותג, מוניטין שיווקי. על פי החוק, אם קיימת תרומה מהותית לרווח מנכסים לא מוחשיים שיווקיים, חלק זה מהרווח אינו זכאי להטבות.

  • ליישם לגבי החלק מהרווח שנובע מהטכנולוגיה את המנגנון המורכב הקבוע בכללים – נוסחת הנקסוס – מטרתו של המנגנון לחשב את החלק מהרווח הטכנולוגי, המיוחס לכל נכס לא מוחשי מוטב (או במקרים מסוימים פר מוצר או פר קבוצת מוצרים), אשר זכאי להטבות המס. ביישום נוסחת הנקסוס יש לזהות, לסווג ולבחון בקפידה את כל הוצאות ועלויות המו"פ המצטברות שהוציאה החברה לביסוסו של הנכס הטכנולוגי, תוך בחינת הוצאות ועלויות מו"פ לא מוכרות אשר אינן מזכות בהטבות המס ובחינת הוצאות ועלויות מו"פ מוכרות שכן שמזכות בהטבות מס. היישום מבוצע פר נכס לא מוחשי מוטב, ובמקרים מסוימים פר מוצר או פר קבוצת מוצרים.

  • ליישם את כל הדרישות להכנת תיעוד בנושאים השונים כפי שנקבעו בחוק ובכללים. דרישות התיעוד הן תנאי לקבלת ההטבות וחברה שלא תתייחס אליהן כלל לא תהיה זכאית להטבות.    

תיקונים נוספים שנקבעו בחוק בשנת 2017 

  1. הופחת שיעור מס החברות למפעל מועדף הממוקם באזור פיתוח א' ל- 7.5% (במקום 9%).

  2. נסגרו פרצות במתן הטבות מס לגופים שקופים ובהם אגודה שיתופית המחילה על עצמה את הוראות סעיפים 61 ו- 62 לפקודה וכתוצאה מכך ממוסה כשותפות, וכן שותפות שבין השותפים בה יש חברות משפחתיות או אגודות שיתופיות שבחרו להתמסות כשותפות.

  3. נקבעה הגדרת "תושב חוץ" בסעיף 1 לחוק. 

  4. אישור אותו נדרשים קבלני משנה (המוכרים רכיב למפעל תעשייתי אחר) לקבל מהמפעל התעשייתי האחר, כמשמעותם בסעיף 18א(ג)(2) לחוק והתקנות מכוחו – נקבע בתיקון כי המפעל התעשייתי האחר ימציא למפעל התעשייתי המוכר לו רכיב אישור על כך שמתקיימים בו התנאים שקבעו השרים. השרים רשאים לקבוע את פרטיו של האישור, מועד המצאתו ואופן המצאתו.

  5. לעניין תכנית הרחבה במסלול המענקים, נקבע כי בבחינת תנאי מפעל בר תחרות יובאו בחשבון הכנסות ממכירות המפעל המיוחסות לחלק המפעל שנוסף בשל ההרחבה או ההכנסות מכלל מכירות המפעל, לפי בחירת המפעל שעליה יודיע בעת הגשת הבקשה לאישור התכנית, ובלא זכות חזרה מהבחירה בתקופת התכנית. לעניין הטבות מס יובאו בחשבון הכנסות מכלל מכירות המפעל.

  6. בנוסף, נקבעו תיקונים שונים לגבי הגשת השגות וערעורים על החלטות מינהלת מרכז ההשקעות ומנהל מרכז ההשקעות, תיקונים בנושא מסלול המס למפעל מועדף מיוחד, תיקון בעניין מענקים מוגדלים על פי סעיף 40ג(ג)(1) בחוק ועוד.   

 

חשוב לדעת!

ההכרה בחברה כחברה בעלת מפעל טכנולוגי מועדף אשר זכאית להטבות כרוכה בקיום הוראות וכללים מורכבים ולכן גם תיצור חשיפה לחיכוכים מול רשויות המס בסוגיות השונות והרבות מאד שנקבעו בחוק ובכללים. 

מומלץ לחברה המעוניינת בדרישת ההטבות להתייעץ עם מומחה בתחום מוקדם ככל האפשר על מנת לבחון את הפעילות, להיערך מראש ולמקסם את היקף ההטבות. 

 

 

משרדנו הינו משרד מוביל בהטבות מס על פי החוק לעידוד השקעות הון ומפעל טכנולוגי מועדף. מייסד המשרד, רואה החשבון יוסי ירון, היה ממקימי מחלקת חוק עידוד השקעות הון ברשות המיסים וכיהן כמנהל תחום חוקי עידוד בחטיבה המקצועית שברשות המיסים. במסגרת תפקידו כאמור היה שותף בהליכי החקיקה והרפורמות בחוק לעידוד השקעות הון, הוביל את מדיניות רשות המיסים בנושא והנפיק מאות רבות של אישורים והחלטות מיסוי ("רולינג") בנושא הטבות מס. כמו כן כתב חוזרים מקצועיים והוראות ביצוע ונתן תמיכה וליווי מקצועי בנושא למשרדי השומה ברשות המיסים ובפני גורמים מקצועיים אחרים. 

מסלול

הטבות מס

מס רווח הון

מס דיבידנד

שיעור מס חברות

אזור

פיתוח א'

אזור שאינו

אזור פיתוח א'

מפעל טכנולוגי מועדף

מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד

6%

12%

16%

מפעל מועדף

מפעל מועדף מיוחד

7.5%

ליחיד - 20%

לחברה - 0% (1)

לחברת אם זרה - 4% (2)

6%

ליחיד - 20%

לחברה - 0% (1)

לחברת אם זרה - 4% (2)

7.5%

ליחיד - 20%

לחברה - 0% (1)

12% (4)

6% (5)

מס חברות (רגיל)

8%

5%

ליחיד - 20%

לחברה - 0% (1)

לחברת אם זרה - 5% (3)

מס חברות (רגיל)

bottom of page